Waterland snoeit mee tegen kanker

Van 15 juni tot 31 augustus doet de gemeente Waterland mee aan de Vergroot de Hoop-actie. Met dit initiatief wordt op diverse locaties door heel Nederland taxussnoeisel verzameld. In de jonge twijgen van de Taxus baccata zit de stof baccatine; een belangrijke grondstof die gebruikt wordt voor het maken van geneesmiddelen waarmee tijdens chemotherapie kanker bestreden wordt. Op maandag 16 juni om 12.30 uur geeft wethouder Laura Bromet het startsein van de Vergroot de Hoop-actie door het snoeien van de Taxus bij de rotonde in Monnickendam.

Goed doel
Niet alleen de gemeente houdt het snoeisel van haar Taxus(hagen) apart; ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen door het taxussnoeisel in te leveren bij een van de inzamelpunten in de gemeente. “Het is een prachtig initiatief waaraan wij als gemeente graag meewerken. In dit geval is afval dus geen afval, maar een levensreddende grondstof. Met hulp van Baanstede gaan we het taxussnoeiafval inzamelen op verschillende plekken verspreid door de gemeente.” aldus Wethouder Bromet. “De opbrengst van het snoeisel wordt door Vergroot de Hoop ook nog eens beloond met € 50,- per m3, dat we mogen besteden aan een kanker gerelateerd doel. Als college hebben we besloten de opbrengst van de inzameling te schenken aan Stichting Huis aan het Water te Katwoude. Iedereen met een taxusboom of -haag in Waterland kan meehelpen met het inzamelen van het snoeiafval. Ook voor dit afval zal de vergoeding die wij krijgen naar het Huis aan het Water gaan. Ik hoop dat er zoveel mogelijk Taxus wordt ingezameld.”

Inzamelpunten door heel Waterland
De inzamellocaties in de gemeente Waterland bevinden zich in Monnickendam (gemeentewerf en sportpark Markgouw (bij Baanstede)), Marken (oude gemeentewerf, bij de groencontainer), Ilpendam (parkeerplaats voetbalvereniging), Broek in Waterland (parkeerterrein het Nieuwland). De inzamellocaties zijn makkelijk te herkennen aan de Vergroot de Hoop banner bij de houten inzamelbak.

Op de website van gemeente Waterland kunnen inwoners terecht voor informatie over deze snoeiactie, de inzamelpunten, hoe de Taxus baccata er uit ziet en hoe het snoeien in zijn werk gaat. Kijk hier voor meer informatie.