Nieuwjaarstoespraak van onze voorzitter

Nieuwjaarstoespraak in het Dorpshuis te Ilpendam, d.d. 8 januari 2017 

Welkom, dames en heren wethouders, raadsleden en Ilpendammers.

Veel grote projecten zijn gestart in het  afgelopen jaar, het is leuk om dit keer eens positieve zaken te kunnen benoemen, in plaats van mopperen op een bijeenkomst als deze.

Na inmiddels meer dan 15 jaar wachten is het met Ilpenhof, plots heel snel gegaan. Een mooi project. Na de sloop zat de vaart er al meteen in, de eerste funderingen liggen er al en ik heb gehoord dat mogelijk voor de bouwvak er al e.e.a. opgeleverd gaat worden. Héél mooi ook dat er zoveel woningen aan Ilpendammers zijn toegewezen.

De ontwikkeling van het St Sebastianusterrein lijkt niet zo lang te gaan duren als van de Ilpenhof, ook hier voor worden driftig plannen gesmeed. Er moeten onder andere jongerenwoningen komen, we hopen dat er ook hier net zoveel Ilpendammers voor in aanmerking komen als bij de Ilpenhof. Momenteel lopen er nog wel wat discussies met de buurt over de exacte invulling van de plannen.

De inrichting van het Dorpsplein, waar al enige jaren vrijblijvend over werd gesproken en gefantaseerd, heeft afgelopen jaar plotseling vaart gekregen. Dankzij inspanningen van wethouder Bromet en “aanwonende” Hans Wolff ligt er nu plotseling een prachtig plein. Een werkelijk mooi resultaat, zeker als straks de bomen wat ontluiken en auto’s er niet meer fout geparkeerd staan.
Er komt nog een officiële opening waarschijnlijk samen met voorjaarsmarkt in maart.

Dan hebben we nog te maken met ongevraagde projecten zoals de busbaan langs de Jaagweg inclusief een eveneens ongevraagde voetgangerstunnel. Terwijl er nog niets aan de busbaan gebeurt, hebben we nu al maanden overlast in o.a. Zonneweg, Kievit- en Merelstraat die inmiddels al 6x open en dicht zijn gegooid voor alle mogelijke kabels en pijpen. Dit geeft niet alleen problemen met vieze vloeren en matten maar ook de al bestaande parkeer- en verkeersproblematiek, door de populariteit van onze populaire bushalte, is hierdoor nog verergerd.

Dat parkeren en het verkeer blijft nog wel even een dingetje. We zijn er met de gemeente over in discussie. Er zijn diverse opties als blauwe zones, vergunningen en ontheffingen maar of we daar nou blij van moeten worden……

Als laatste puntje: Ook inbraken zijn helaas een blijvend probleem. U kunt natuurlijk zelf het een en ander doen door oplettendheid en preventie. Er is inmiddels al een WhatsAPP Buurtpreventie Ilpendam. Lenie Doets, een van de beheerders van de Buurtpreventie, heeft in samenwerking met de Politie Zaanstreek/Waterland en Gemeente Waterland een voorlichtingsavond georganiseerd. Deze zal plaatsvinden op 31 januari om 20:15 in het Dorpshuis. De borden “Let op WhatsAPP Buurtpreventie” zijn al geplaatst bij de ingangen van dorp.

Nogmaals een gelukkig en voorspoedig 2017 toegewenst namens de Dorpsraad en veel plezier aansluitend bij Thomasvaer en Pieternel

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s