Initiatief Ilpenstein familie de Boer

Op dinsdag 17 mei 2022 werd in Dorpshuis Ilpendam onder voorzitterschap van Wolter v/d Vliet [vz Dorpsraad Ilpendam] een presentatie gegeven door familie de Boer inzake hun initiatief onder de naam “Ilpenstein” met belangstellenden te delen. Deze informatieavond werd door ruim 300 belangstellenden bezocht.

Tijdens deze avond is door familie de Boer beloofd om een ieder op de hoogte te houden van de plannen/ideeën en deze o.a. via de website van Dorpsraad Ilpendam met u te delen.

Voor alle duidelijkheid : Dorpsraad Ilpendam heeft van Gemeente Waterland het verzoek gekregen deze informatieavond te faciliteren, daar zij graag wilden weten hoe dit plan ontvangen wordt binnen Gemeente Ilpendam. De Dorpsraad vervult in deze plannen een geheel onafhankelijke rol.

Martijn de Boer heeft het secretariaat van Dorpsraad Ilpendam onderstaand bericht gestuurd, met bijbehorende bijlagen :

Beste leden van de Dorpsraad,

Hartelijk dank dat jullie de informatieavond samen met het dorpshuis wilden faciliteren.
Wolter, dank voor het goede voorzitterschap en het leiden van de informatieavond!

Zoals toegezegd sturen wij de eerste ideeën en ruimtelijke verkenningen die we hebben gemaakt ter informatie en om te delen. (zie bijlagen)

Buitenplaats Ilpenstein
Een buitenplaats is zoals het woord zegt een plaats buiten. De mensen die in het verleden een buitenplaats lieten bouwen woonden in de stad. Om de drukte in de stad te kunnen ontvluchten konden alleen de welgestelden zich een buitenplaats veroorloven. Met de herontwikkeling van de buitenplaats Ilpenstein, wil de familie de Boer de buitenplaats openstelling mogelijk maken voor meer mensen met een voorliefde voor historie, cultuur en natuur.

In lijn met de omgevingsvisie van de gemeente Waterland is dit initiatief ontwikkeld vanuit de geschiedenis. De familie de Boer wil in een dialoog met de Provincie Noord-Holland en de gemeente Waterland een stuk historie en buitenbeleving teruggeven aan de bewoners en bezoekers van Waterland.

Met vriendelijke groet,
Martijn de Boer

Advertentie

4 gedachten over “Initiatief Ilpenstein familie de Boer

 1. In mijn ogen een prima plan. Om met het negatieve te beginnen: het valt of staat met een goede ontsluiting van de nieuwe bebouwing. Waarom een goed plan? In Nederland en dus ook in Waterland is een chronisch gebrek aan betaalbare woningen. Jongeren worden gedwongen bij ouders te blijven wonen of te verhuizen naar een gebied waar nog wel betaalbare woningen zijn. Ouderen worden gedwongen in veel te grote woningen te blijven wonen, omdat er simpel geen aanbod is. Dat het plan van de familie de Boer voorziet in maar liefst 100 woningen is dus geweldig nieuws. Maar ook de manier waarop verdient lof. Het plan heeft duidelijk oog voor de cultuur historische geschiedenis van het stuk grond en bovendien blijft rekening gehouden worden met het groen. Ik ben dus helemaal voor en sla met liefde de eerste paal in de grond! Ik was aanwezig bij de presentatie van het plan en zou toch even iets in willen brengen bij kritiek die sommigen hadden en vorm kreeg in de angst dat Ilpendam zou veranderen in een soort Giethoorn of, erger nog, een soort Amsterdam. Buiten dat het laatste een waanzinnige vergelijking is, zou ik deze mensen willen voorhouden dat wij leven in een dorp waar de dorpswinkel niet op een normale manier kan bestaan en dan angst hebben dat er een paar honderd mensen meer door het dorp lopen lijkt me irreëel.

  Like

 2. Een dergelijk plan is voor Ilpendam een geschenk! De locatie is bijna ‘sprookjesachtig’ te noemen. Ik ben daarin wel iets bevooroordeeld omdat ik immers geboren ben op de Hofweg nr.2. Deze kans die geboden wordt is mijns inziens een mogelijkheid om het schrijnend woning tekort in ons dorp positief te beïnvloeden.De plannen die voorgelegd zijn passen geheel in de omgeving en zijn echt niet buiten proportie ten opzichte van het enorme landgoed.Er word duidelijk rekening gehouden met de gevolgen voor om en aanwonenden temeer ook omdat de gebroeders de Boer ook zeker ruimte laten voor inspraak…

  Like

 3. Unieke kans voor de toekomst van Ilpendam!

  bij deze wil ik een lans breken voor de Gebroeders de Boer.

  17 mei jl. hebben zij een fantastisch plan gepresenteerd waarin 400 jaar historie hersteld kan worden, tezamen met een mooi plan voor woningbouw. Specifiek voor de jongeren, jonge gezinnen en ouderen. Landelijk is er een groot tekort aan woningen en voor Ilpendam geldt hetzelfde. Betaalbare woningen is precies wat nodig is voor de toekomstige inwoners van ons dorp. Het plan om op het perceel nog geen 10% te bebouwen is kleinschalig. Op deze manier voorkom je grootschalige bebouwing, met behoud van een mooi stuk natuur.

  Zelf zijn wij ouders van 3 kinderen en zien deze ontwikkeling met grote interesse tegemoet. Stel je hebt 10 gezinnen zoals wij en de kinderen willen in Ilpendam wonen, dan heb je al 30 woningen nodig.

  Wij wensen jullie heel veel succes fam. de Boer en hopen van harte op de realisatie van jullie droom.

  groet Jelly en Michel Wals.

  Like

 4. Het plan van gebroeders de Boer lijkt mij fantastisch. Ten eerste ivm het aantal woningen wat te kort is. Als ik naar de containerwoningen naast Mc Donalds Purmerend kijk, schieten de tranen in mijn ogen. Ik heb zelf een dochter van 12 jaar. Het zou dan ook fantastisch zijn als zij over 10 jaar het nest kan verlaten een een starters woning kan krijgen op een super mooie plek in Ilpendam!

  Naast het te kort aan woningen zou ik het slot ook een super toevoeging vinden. Lekker een hapje buiten de deur eten op loop afstand van huis. Weer eens wat anders dan het bestaande eetcafé. Als er daarnaast ook nog eens iets van kano’s verhoord zouden kunnen worden, zou dat voor de kinderen een geweldige zomer activiteit kunnen zijn.

  Ik ben niet bang voor een Volendam 2.0 of een Giethoorn. Daarvoor zou Ilpendam toch echt meer te bieden moeten hebben. Maar wat extra reuring en niet te vergeten werkgelegenheid in Ilpendam zien wij zeker zitten!

  Groot voorstander dus van de plannen van Henk en Martijn de Boer!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s